Zien en doen op de Canarische Eilanden

Stel dat je op vakantie naar de Canarische Eilanden gaat, wil je dan alleen maar luieren op het strand of aan het zwembad? Of ben je van plan om vooral ook iets van je prachtige vakantiebestemming te gaan ontdekken? Er zijn tal van boeiende bezienswaardigheden, mooie plekjes en leuke plaatsjes om te bezoeken op de Canarische Eilanden. Daarnaast zijn er tal van leuke en soms uitdagende activiteiten die je kunt ondernemen. Dat kan zowel op individuele basis als in de vorm van een georganiseerde excursie. Omdat autorijden op de Canarische Eilanden bijna net zo simpel is als thuis en de prijzen voor huurauto’s zeer acceptabel zijn, is een auto huren zeker een goede optie. Dit biedt je meer vrijheid. Als je angst hebt voor kronkelige bergweggetjes dan moet je wel kijken hoe het zit met de plekken die je zou willen bezoeken. Sommige routes vormen een uitdaging. De meeste wegen zijn uitstekend te doen. Vooral de snelwegen.

Op deze pagina hebben we een aantal bezienswaardigheden en activiteiten op de Canarische Eilanden verzameld waarvan wij vinden dat ze de moeite waard zijn om te zien en doen.

Regel je activiteiten en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je tours en activiteiten op de Canarische Eilanden bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Granada
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op de Canarische Eilanden via Tiqets

activiteiten en tours op de Canarische Eilanden via GetYourGuide

Timanfaya National Park

Volgens ons het mooiste stuk van Lanzarote is het Timanfaya National Park. Het karakteristieke vulkaanlandschap binnen dit park is uniek voor het eiland Lanzarote. Het gebied werd namelijk tussen 1730 en 1736 behoorlijk zwaar getroffen door een vulkaan uitbarsting. De dikke laag lava en as is in een grote omtrek terug te vinden. De ‘Montañas de Fuego’, wat letterlijk vuur bergen betekend zijn nog altijd erg warm. Een gids kan je precies vertellen en laten zien hoe warm het is. Als je iets heel bijzonders wilt ervaren, dan doe je de rit door dit gebied op de rug van een dromedaris. In het Timanfaya bezoekerscentrum is veel informatie terug te vinden over de oorsprong en het bestaan van vulkanen zoals op het eiland Lanzarote.

Heb je geen huurauto ter beschikking, maar wil je wel het Timanfaya Nationaal Park bezoeken? Er zijn meerdere dagexcursies waarbij je (ook) dit bijzondere stuk van Lanzarote bezoekt

Bekijk de excursies naar Timanfaya Nationaal Park

Timanfaya National Park

El Lago Verde

Het Lago Verde bewijst dat er binnen vulkanische landschappen prachtige fenomenen kunnen ontstaan. Dit gifgroene meer is te bewonderen in het zuiden van Lanzarote. Niet ver van de wilde kust van Los Hervideros ligt deze opmerkelijke bezienswaardigheid. Aan het zwarte strand is namelijk een groene lagune in een halve cirkel te aanschouwen. De opvallende groene kleur wordt veroorzaakt door micro-organismen zoals algen en vulkanische mineralen. Het gave aan deze halve krater is het contrast dat door de verschillende kleuren veroorzaakt wordt. El Lago Verde is daardoor echt een plaatje om te zien.

Het goede nieuws over Lago Verde is dat de toegang helemaal gratis is. Het nadeel is dat je een wandeling vanaf de parkeerplaats moet maken die ongeveer tien tot vijftien minuten in beslag neemt. Wie slecht ter been is zal daardoor wat meer moeite hebben om dit geweldige natuurfenomeen te kunnen aanschouwen. Met een rolstoel kun je er helemaal niet komen.

El Lago Verde

Miradors

Het woord ‘mirador’ zul je op alle Canarische Eilanden tegenkomen. Dit is het Spaanse woord voor ‘uitkijken’ of ‘uitkijkpunt’. Als je een mirador tegenkomt, dan gaat het dus om een uitzichtpunt. De meeste miradors vind je op hogergelegen plekken binnen de bergachtige landschappen. Veel van deze uitkijkpunten zijn met de auto bereikbaar, af en toe zul je een (vaak korte) wandeling moeten maken om van het mooiste panoramische uitzicht te kunnen genieten.

Miradors hebben altijd een naam en zijn meestal gratis te bezoeken. Het Mirador del Rio op Lanzarote is daar een uitzondering op. Dat komt eigenlijk omdat het door Cesar Manrique ontworpen complex dat hier te vinden is een bezienswaardigheid op zich is.

Bij veel miradors staan informatieborden waarop beschreven staat waar je op uitkijkt, welke fauna je kunt ontdekken en welke dieren er leven. Vaak staan de hoogtes ook vermeld, zowel van het uitzichtpunt zelf als van eventuele bergen waar je op uit kijkt.

Mirador

César Manrique

Wie Lanzarote bezoekt die kan niet anders dan te maken krijgen met César Manrique. Deze lokale kunstenaar heeft voor meerdere bijzondere bezienswaardigheden gezorgd. Wie eenmaal in aanraking is gekomen met de bijzondere stijl van deze in 1992 overleden kunstenaar, die zal snel de verschillende objecten op het eiland als komend van zijn hand herkennen. Het fraaiste voorbeeld is waarschijnlijk het voormalige woonhuis van deze creatieve veelpoot. De in Tahiche gebouwde woning is tegenwoordig een museum: de Fundación César Manrique. Hier wordt goed zichtbaar hoe Manrique kunst wilde combineren met de aanwezige natuur.

Een andere bezienswaardigheid die door Manrique ontworpen is, is het Mirador del Rio. Dit uitzichtpunt aan de noordzijde van Lanzarote is op een geweldige wijze verwerkt in de rotsen op deze plek. Het zijn bijna organische vormen die hier op indrukwekkende wijze in het landschap verwerkt zijn. Er zijn weinig panoramapunten ter wereld die op qua vormgeving zo bijzonder zijn. Meestal draait toch alles om het uitzicht zelf.

Andere bezienswaardigheden op Lanzarote die aan die door Manrique vormgegeven zijn, zijn het Jameos del Agua, de Jardín de Cactus en het Monumento Al Campesino.

César Manrique

Pico del Teide

Centraal op het eiland Tenerife vind je de Teide. Een bezoek aan de Pico del Teide mag tijdens een vakantie in Tenerife zeker niet aan je to-do lijstje ontbreken. Met een hoogte van ruim 3.700 meter mag de Pico del Teide zich tot de grootste berg van Spanje rekenen. De vulkaan is ongeveer 150.000 jaar geleden door toedoen van een eruptie ontstaan. Reden te meer dus om dit prachtige natuurverschijnsel van dichterbij te gaan bekijken.

De Pico del Teide vind je in Nationaal Park Teide. Dit park kun je zelfstandig verkennen per auto, maar je kunt ook kiezen voor een georganiseerde trip. Hoewel de vulkaan op afstand al erg indrukwekkend is, is het beklimmen van de Pico Del Teide pas echt een hoogtepunt. Geniet vanaf het La Rambleta platform van het magistrale uitzicht op maar liefst 3.555 meter hoogte. Wil je echt de uitdaging aangaan? Kies er dan voor om ook de top van de El Teide te beklimmen of per kabelbaan te bezoeken. Voor de beklimming heb je vooraf wel toestemming nodig.

Het Nationaal Park del Teide herbergt behalve de Pico del Teide ook een prachtig vulkanisch landschap. Met meer miljoenen bezoekers per jaar mag dit park zich met recht tot één van de best bezochte bezienswaardigheden van Tenerife rekenen. Nationaal park del Teide is een echte must-see voor natuur en wandelliefhebbers. Het biedt een grote diversiteit aan landschappen en prachtige plekjes die van alles en iedereen verlaten lijken te zijn. Het bezoek aan het park is gratis. Houd er wel rekening mee dat het hier over het algemeen koeler is en dat op de hoger gelegen open vlaktes het hard kan waaien.

Pico del Teide

Piramides van Güímar

Liefhebbers van historie kunnen op Tenerife terecht in het stadje Güímar. De Piramides van Güímar komen  zijn zeker de moeite van het bezichtigen waard. Ze zijn pas in het begin van de jaren ‘90 erkend als piramides. Voor die tijd werden ze bestempeld als steenterrassen. Lange tijd werd er gedacht dat ze bestonden uit zwerfkeien en door de lokale bevolking waren gemaakt. Een Noorse antropoloog bewees echter anders. De zes Piramides van Güímar zijn gemaakt van lavarotsen en kennen een astronomische opstelling. Tijdens een bezoek aan het etnologische park kun je een expositie over Polynesië bezoeken én vind je er een indrukwekkende tuin met giftige planten.

Piramides van Güímar

Playa de las Teresitas

Met een bezoek aan Playa de las Teresitas ben je direct overtuigd van het feit dat dit het mooiste strand van Tenerife is. Hoewel de zandstranden van Tenerife voornamelijk zwart zand bevatten, is Playa de las Teresitas voorzien van goudgeel zand en wuivende palmbomen. Je waant je dan ook direct op een bounty eiland. Het strand heeft een kustlijn van maar liefst een kilometer lang.

De bergen in het decor maken het tropische plaatje helemaal compleet. Nabij het strand is er voldoende parkeergelegenheid. Je kunt Playa de las Teresitas dan ook prima met de auto bezoeken. Daarnaast zijn er op het strand diverse knusse barretjes en eetgelegenheden te vinden. Dit strand in Tenerife is dé place to be voor een ontspannen dagtrip.

Playa de las Teresitas

Casa de Los Coroneles

Verspreid over het eiland Fuerteventura liggen verschillende bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn. In de noordelijke gemeente La Oliva is een bijzondere woning te vinden die haast altijd wordt genoemd in het rijtje van bezienswaardigheden. Dit is de Casa de Los Coroneles welke in de zeventiende eeuw al werd gebouwd. Het valt op door zijn kleur, omvang en omdat het zich op een uitgestrekte vlakte bevindt. In dit voorheen militaire complex zijn de beginselen van het huidige overheidssysteem ontstaan.

Meer informatie over Casa de Los Coroneles

Casa de Los Coroneles

Playa de Corralejo

Naast de vele zwarte zandstranden zijn er ook een paar ‘gouden’ stranden te vinden in Fuerteventura. De meest bekende is dan Playa de Corralejo. De gelijknamige oude vissersplaats staat nu bekend als dé badplaats van Fuerteventura. Dit brengt met zich mee dat het ook één van het drukst bezochte strand van het eiland is. In het zuidoosten van deze badplaats ligt het natuurpark ‘Parque Natural de Corralejo’, waar het strand onderdeel van is. Vandaar dat je amper hotels ziet in dit stuk van het eiland. Playa de Corralejo is niet alleen populair onder zonaanbidders, maar ook onder windsurfers. Er staat vrijwel altijd voldoende wind, wat voor prima surfomstandigheden zorgt.

Playa de Corralejo

Pico de Bandama

Duizenden jaren geleden werd het eiland Gran Canaria geteisterd door vulkaanuitbarstingen. Pico de Bandama is hier het gevolg van. Je vindt deze uitgebluste vulkaan op het kruispunt tussen de gemeenten Las Palmas, Santa Brígida en Telde. De ruim tweehonderd meter diepe vulkaankrater ‘caldera Bandama’ werd voor lange tijd gebruik als landbouwgrond. Met name voor de wijnteelt. Het is namelijk algemeen bekend dat vulkanische grond extreem vruchtbaar is. Vanaf de Mirador de Bandama heb je een prachtig weids uitzicht over de regio. Je kunt de krater alleen maar met een gids bezoeken. Dat moet je op voorhand reserveren, anders kun je de krater niet in.

Pico de Bandama

Dunas de Maspalomas

Midden in het toeristische deel in het zuiden van Gran Canaria ligt een prachtige oase. De duinen van Maspalomas vertegenwoordigen een prachtig stukje natuurgebied. Dunas de Maspalomas zijn dan ook een geliefde bezienswaardigheid op het eiland Gran Canaria. In het verlengde van de duinen bevinden zich het populaire strand Playa del Inglés, een stukje naaktstrand en verschillende luxe vakantieaccommodaties. Aan de andere kant, in het westen, tref je het brak- en zoetwatermeer Charco de Maspalomas. De golvingen op de heuvelige duinen in het goudgele zand, doen je geloven dat je in de Afrikaanse Sahara zit.

Meer info over Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas

Dolfijnen spotten

Het is niet zo heel erg bekend bij het grote publiek, maar de Canarische Eilanden zijn heel geschikt om dolfijnen en walvissen in het wild te spotten. Diverse ondernemers bieden tours aan om per boot er op uit te trekken, vooral vanuit het zuiden van Gran Canaria en Tenerife. Aan boord worden allerlei regels opgevolgd om het welzijn van de dieren in acht te nemen. Ook zijn er vaak deskundigen en biologen aanwezig die inhoudelijk veel over de dieren kunnen vertellen. Volgens deze deskundigen zouden zich minstens negen-en-twintig van de uiteindelijk negen-en-zeventig walvisachtigen zich ophouden in de omgeving van Gran Canaria en Tenerife. Daarom zou het kunnen dat je zowel tuimelaars als gestreepte en gevlekte dolfijnen kunt waarnemen. De meeste tochten vertrekken vanuit Puerto Rico op Gran Canaria.

Dolfijnen spotten