Vakantie op de Canarische Eilanden

Je bent je aan het oriënteren op een vakantie naar de Canarische Eilanden of hebt zelfs al besloten dat je een vakantie op Lanzarote, La Palma, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, El Hierro of La Gomera wilt vieren. Om de juiste keuzes te maken is het handig om vooraf goede informatie te hebben. Het zou jammer zijn als he achteraf een Canarisch Eiland geboekt hebt dat niet ‘bij je past’ of dat je andere keuzes hebt gemaakt waar je achteraf spijt van hebt. Wij hebben redelijk veel ervaring met het reizen naar de Canarische Eilanden. Daardoor zijn we in staat om eerlijk advies uit eigen ervaring te geven.
Vliegen naar de Canarische Eilanden

De manier om naar de Canarische Eilanden te reizen is het vliegtuig. Ja, je kunt met de veerboot vanaf het vasteland van Spanje naar de Canarische Eilanden varen, maar de combinatie van reistijd en prijs maakt dit slechts voor weinigen een interessante manier om te reizen. Als je persé je eigen auto, camper of caravan mee wilt nemen dan kun je niet anders dan een ferry te nemen. In de praktijk is vliegen en ter plaatse een auto huren vrijwel altijd goedkoper dan met de eigen auto deze vrij lange reis (reken op minstens drie dagen) te ondernemen.

Ieder eiland heeft een eigen vliegveld. Tenerife heeft er zelfs twee: eentje in het noorden en eentje in het zuiden van het eiland. De luchthavens van La Gomera en El Hierro zijn klein en worden alleen maar gebruikt voor vluchten naar andere Canarische Eilanden. Het is niet mogelijk om vanaf het Europese vasteland naar La Gomera of El Hierro te vliegen. Dat heeft onder andere te maken met de korte landingsbanen, waardoor er alleen maar kleine vliegtuigen ingezet worden. Als je naar La Gomera of El Hierro wilt reizen dan moet je een vlucht boeken vanaf Gran Canaria of Tenerife. Een andere optie is om per veerboot vanaf andere Canarische Eilanden te reizen.

De luchthavens van Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma hebben wel rechtstreekse verbindingen met verschillende bestemmingen in Spanje en elders in Europa. Ook vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar deze vijf eilanden vliegen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om vanuit nabijgelegen vliegvelden in België of Duitsland naar de Canarische Eilanden te vliegen. Die opties kunnen vooral interessant zijn op het moment dat er in Nederland schoolvakanties gaande zijn en in België en/of Duitsland op dat moment niet.

Vliegduur

Een rechtstreekse vlucht vanaf een Nederlandse luchthaven naar een willekeurige bestemming op de Canarische Eilanden duurt ergens tussen de vier en vijf uur. De exacte vliegduur hangt af van de toegewezen route en de kruissnelheid waarmee gevlogen wordt. Hemelsbreed ligt de afstand in het meest gunstige geval ergens tussen de 3100 en 3300 kilometer, gerekend vanaf Amsterdam. In de praktijk bedraagt de totale vliegafstand meestal ergens tussen de 32o0 en 3600 kilometer.