Vakantie op de Canarische Eilanden

Je bent je aan het oriënteren op een vakantie naar de Canarische Eilanden of hebt zelfs al besloten dat je een vakantie op Lanzarote, La Palma, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, El Hierro of La Gomera wilt vieren. Om de juiste keuzes te maken is het handig om vooraf goede informatie te hebben. Het zou jammer zijn als je achteraf een Canarisch Eiland geboekt hebt dat niet ‘bij je past’ of dat je andere keuzes hebt gemaakt waar je achteraf spijt van hebt. Wij hebben redelijk veel ervaring met het reizen naar de Canarische Eilanden. Daardoor zijn we in staat om eerlijk  en objectief advies te geven die voortvloeit uit eigen beleving.

Vakantie boeken

Wil je een vakantie boeken naar de Canarische Eilanden? Kijk dan zeker even naar de Canarische Eilanden vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar de Canarische Eilanden aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Canarische Eilanden vakantie boeken bij TUI betekent:
geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert
✅ boeken met SGR-garantie
✅ je boekt je vakantie bij de grootste touroperator in Nederland

☀️ bekijk de beste Canarische Eilanden vakantiedeals op TUI.nl

Statistieken

Op jaarbasis mogen de Canarische Eilanden rekenen op ongeveer 16 miljoen toeristen. Daarvan bestaat ongeveer 15% uit binnenlandse toeristen en komt ongeveer 85% uit het buitenland. Met name onder Duitsers en Britten zijn de Canarische Eilanden enorm populair. Zij zijn samen goed voor ongeveer de helft van alle buitenlandse toeristen die naar de archipel reizen. Het aandeel Nederlandse toeristen ligt rond de vijf procent.

Als je kijkt naar de verdeling van het aantal toeristen per eiland, dan is Tenerife het populairste eiland van de Canarische Eilanden. Opvallend feit is dat dit onder de Nederlandse toeristen niet zo is. Wij geven de voorkeur aan Gran Canaria. Tenerife is onder Nederlanders de nummers 2 vakantiebestemming binnen de Canarische Eilanden. Belgen geven veruit de voorkeur aan Tenerife en zetten Gran Canaria op de tweede plek. De verschillen onder de zuiderburen zijn vrij groot. Daar gaan twee keer zo veel mensen naar Tenerife dan naar Gran Canaria.

Dit is de top 7 bezoekers per eiland:

[1] Tenerife (5,5 tot 6 miljoen)
[2] Gran Canaria (4 tot 4,5 miljoen)
[3] Lanzarote (3 miljoen)
[4] Fuerteventura (2 miljoen)
[5] La Palma (0,25 miljoen)
[6] La Gomera (0,1 miljoen)
[7] El Hierro (0,025 miljoen)

Buitenlandse toeristen verblijven gemiddeld ongeveer 9 nachten per reis op de Canarische Eilanden. De meest verkochte pakketreizen hebben een duur van ongeveer één week.

Drukste maanden

Als je kijkt naar het aantal toeristen dat in de verschillende maanden naar de Canarische Eilanden op vakantie gaat, dan zie je een redelijk evenredige spreiding over de 12 kalendermaanden. Het verschil tussen de drukste en rustigste maand bedraagt ongeveer 30 procent. Die vrij gelijkwaardige verdeling is vooral te danken aan het zachte klimaat van de Canarische Eilanden. Vrijwel het hele jaar is er sprake van lenteachtig tot zomers weer. Met name het relatief aangename klimaat in de winter zorgt ervoor dat de Canarische Eilanden als een goede winterzonbestemming gezien worden. Tijdens de winterperiode zie je daardoor een stijging in het aantal bezoekers. Opvallend is dat de eerste en laatste maand van het winterzonseizoen (oktober en maart) vaak het beste scoren. Mei en juni zijn over het algemeen de minst drukke maanden op de Canarische Eilanden. Van echte rust kun je niet spreken, maar de statistieken laten wel zien dat er dan een kleine dip plaatsvindt.

Qua prijs maakt het over het algemeen niet zoveel uit wanneer je naar de Canarische Eilanden reist. Over het algemeen liggen die redelijk op één lijn. Je merkt wel dat de schoolvakanties invloed hebben op de tarieven. Tijdens de kerstvakantie, voorjaarsvakantie, zomervakantie en herfstvakantie betaal je vaak hogere prijzen voor pakketreizen en vliegtickets. De meivakantie is meestal iets duurder dan de weken daar omheen. Prijsstijgingen in de mate zoals je die rond Kerstmis en carnaval ziet komen dan minder voor.

Last minute aanbiedingen

De gunstigste maanden om een goedkope last minute vakantie naar de Canarische Eilanden te boeken vanuit Nederland zijn meestal buiten het hoogseizoen en de schoolvakanties. Na de kerst- en nieuwjaarsperiode dalen de prijzen vaak aanzienlijk. Dit zijn rustige maanden waarin je vaak goede deals kunt vinden.

Kijk eens naar de maanden mei en juni. Voor de zomervakanties beginnen, kun je vaak goede last minute aanbiedingen vinden. Het weer op de Canarische Eilanden is dan al aangenaam warm. Vlak voor de drukte van de kerstperiode kun je vaak nog goede deals vinden. Het weer op de Canarische Eilanden blijft het hele jaar door mild en aangenaam, dus dit is een goede tijd om te gaan.

vakantie naar de Canarische Eilanden

Verschillende karakteristieken

Zeven eilanden met zeven verschillende karakters. Naast de overeenkomsten zijn er zeker ook de nodige verschillen tussen de Canarische Eilanden. En zelfs op de individuele eilanden zie je duidelijke eigenschappen per streek of plaats. Zo zie je bijvoorbeeld op Gran Canaria dat het zuiden overduidelijk toeristisch is, terwijl het centrale deel prachtige natuur biedt en het noorden enkele geweldige authentieke dorpen telt. Dit soort contrasten zie je vooral op de drukst bezochte eilanden terug. De sleutel tot het succes van jouw vakantie op de Canarische Eilanden zit hem vooral in het kiezen van de juiste bestemming binnen deze eilandengroep. Zoek je de rust op van een traditionele finca in het achterland, ga je voor een kleinschalige B&B in een prachtig dorpje of zoek je de drukte van het massatoerisme aan de kust op? Alles is mogelijk. En zelfs binnen de badplaatsen komen verschillende facetten van het toerisme voort. Van budgethotels tot aan luxe resorts, van grote all-inclusive complexen tot een exclusieve pareltjes… alles is mogelijk op de Canarische Eilanden.

Op onze pagina’s met informatie over de verschillende eilanden kun je ontdekken wat het beste eiland is voor jouw vakantie naar de Canarische Eilanden.

Vliegen naar de Canarische Eilanden

De manier om naar de Canarische Eilanden te reizen is het vliegtuig. Ja, je kunt met de veerboot vanaf het vasteland van Spanje naar de Canarische Eilanden varen, maar de combinatie van reistijd en prijs maakt dit slechts voor weinigen een interessante manier om te reizen. Als je persé je eigen auto, camper of caravan mee wilt nemen dan kun je niet anders dan een ferry te nemen. In de praktijk is vliegen en ter plaatse een auto huren vrijwel altijd goedkoper dan met de eigen auto deze vrij lange reis (reken op minstens drie dagen) te ondernemen.

Ieder eiland heeft een eigen vliegveld. Tenerife heeft er zelfs twee: eentje in het noorden en eentje in het zuiden van het eiland. De luchthavens van La Gomera en El Hierro zijn klein en worden alleen maar gebruikt voor vluchten naar andere Canarische Eilanden. Het is niet mogelijk om vanaf het Europese vasteland naar La Gomera of El Hierro te vliegen. Dat heeft onder andere te maken met de korte landingsbanen, waardoor er alleen maar kleine vliegtuigen ingezet worden. Als je naar La Gomera of El Hierro wilt reizen dan moet je een vlucht boeken vanaf Gran Canaria of Tenerife. Een andere optie is om per veerboot vanaf andere Canarische Eilanden te reizen.

De luchthavens van Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma hebben wel rechtstreekse verbindingen met verschillende bestemmingen in Spanje en elders in Europa. Ook vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar deze vijf eilanden vliegen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om vanuit nabijgelegen vliegvelden in België of Duitsland naar de Canarische Eilanden te vliegen. Die opties kunnen vooral interessant zijn op het moment dat er in Nederland schoolvakanties gaande zijn en in België en/of Duitsland op dat moment niet.

Vliegen naar de Canarische Eilanden

Vliegduur

Een rechtstreekse vlucht vanaf een Nederlandse luchthaven naar een willekeurige bestemming op de Canarische Eilanden duurt ergens tussen de vier en vijf uur. De exacte vliegduur hangt af van de toegewezen route en de kruissnelheid waarmee gevlogen wordt. Hemelsbreed ligt de afstand in het meest gunstige geval ergens tussen de 3100 en 3300 kilometer, gerekend vanaf Amsterdam. In de praktijk bedraagt de totale vliegafstand meestal ergens tussen de 3200 en 3600 kilometer.

Vervoer

Op de Canarische Eilanden kun je je over het algemeen prima verplaatsen met de bus of met de taxi. Zeker in de toeristenplaatsen en grote steden zijn er voldoende taxi’s. Die vind je bij de taxistandplaatsen. Je mag ook een taxi aanhouden op straat. De tarieven voor taxi’s liggen over het algemeen wat lager dan in Nederland. Voor de rustigere en/of langere trajecten worden er vaak vaste tarieven gehanteerd. Deze staan meestal op borden aangegeven.

Het busnetwerk verschilt per eiland. Over het algemeen mag je stellen dat reizen per bus goed te doen is op de Canarische Eilanden. De bussen rijden vrij stipt op tijd en het is goedkoop om met de bus te reizen. De bus is vooral handig als je van plaats naar plaats wilt reizen. Soms is het ook een prima manier om naar het strand te gaan. Zo is het enorme strand dat tot het Parque Natural de Correlejo op het eiland Fuerteventura behoort uitstekend per bus bereikbaar.

De auto biedt de ultieme vrijheid op de Canarische Eilanden. Met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt. Vanwege de lage tarieven voor huurauto’s en de gunstige brandstofprijzen is het huren van een auto een betaalbare vorm van vervoer. Zeker als je met een heel gezin op pad gaat, is een huurauto ideaal.

Een auto huren kan op de Canarische Eilanden vanaf ongeveer 25 euro per dag voor een kleine auto met verzekering. Kijk wel goed naar de voorwaarden van de verhuurder. Goedkoop blijkt niet zelden duurkoop te worden, zoals je in dit verhaal over Goldcar kunt lezen. Het betekent niet dat de goedkopere verhuurders per definitie minder goed zijn, maar pas gewoon goed op en vergelijk de voorwaarden voordat je een auto huurt. Wij raden dan ook aan om een huurauto vooraf vanuit Nederland al te regelen, zodat je ter plaatse niet voor onnodige verrassingen komt te staan. Wij hebben zelf zeer goede ervaringen met Sunny Cars. Dit bedrijf biedt auto’s aan met een volledige verzekering en met terugbetaling van het eigen risico. Daarnaast werken ze niet met schimmige brandstofconstructies.

Vervoer

Prijzen

Een vakantie naar de Canarische Eilanden is relatief goedkoop. Wie een beetje goed zoekt die kan vaak al met een voordelige Canarische Eilanden last minute vakantie vertrekken. Dat scheelt direct in de portemonnee. Vervolgens liggen de uitgaven op de eilanden over het algemeen op een aangenaam niveau. Het vrij gunstige belastingklimaat op de Canarische Eilanden zorgt ervoor dat de horeca gemiddeld genomen zeer betaalbaar is. Een drankje pakken op een terras of lekker uit eten kan tegen prijzen die vaak lager liggen dan in Nederland. Zeker op toeristische plekken waar de concurrentie groter is.

Naast eten en drinken zijn er nog een aantal zaken die op de Canarische Eilanden voordeliger zijn dan op veel andere Europese vakantiebestemmingen. Denk bijvoorbeeld een huurauto’s en de daarvoor benodigde brandstof. Zowel diesel als benzine zijn hier stukken goedkoper dan in Nederland. Dat geldt overigens voor alle accijnsgoederen. Niet voor niets dat er bijvoorbeeld op grote schaal parfums gekocht worden tijdens een vakantie op één van de eilanden.

Prijzen

Eten en drinken

Het aanbod van eten en drinken loopt redelijk uiteen op de Canarische Eilanden. Voor authentieke maaltijden moet je je vooral buiten de toeristengebieden begeven. Met name in de kleinere dorpjes in de binnenlanden kun je prima lokale gerechten eten die vers bereid zijn en tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden worden. Dat een mooier terras of een hippere inrichting voor goed eten staat is geen garantie. Soms zijn het juist de goedkope tafels met plastic stoeltjes waar je het beste eet. Kijk vooral waar je veel locals ziet eten. Die herken je vaak aan de samenstelling en aan het tijdstip van eten. Uit eten is voor de lokale bevolking vooral een familieaangelegenheid. Lunchen doen ze vooral uitgebreid en lang: meestal zo tussen 13:00 en 16:00 uur. Voor het avondeten zullen de Canaries niet snel voor half negen ’s avonds aanschuiven.

In de badplaatsen zie je dat het aanbod van horeca vooral afgestemd is op de toeristen. Spaanse gerechten beperken zich vaak tot de bekendere tapas en als je geluk hebt ook paella. Daarnaast zie je vooral het standaard internationale toeristenvoer zoals steaks, hamburgers, pizza, spaghetti en ga zo maar door. Aziatische restaurants, vooral Chinees, vullen het aanbod van eetgelegenheden verder aan. Tussen de toeristenrestaurants zitten zeker hele goede plekjes om te eten. Over het algemeen mag je stellen dat de middelmaat vaak niet overstegen wordt. Daar zijn de prijzen vaak ook naar.

Canarische aardappeltjes

Voor visliefhebbers geven we het advies om vooral op zoek te gaan naar de traditionele vissersdorpjes. Ieder eiland heeft er wel zo eentje. Dit zijn de beste plekken om verse vis van de dag te genieten. Goede dorpen om van vis en zeevruchten te gaan genieten zijn bijvoorbeeld El Cotillo of Puerto de los Muertos op Fuerteventura, Playa Blanca op Lanzarote, Candelaria op Tenerife en Puerto de las Nieves in het noordwesten van Gran Canaria.

Op het gebied van drank zie je vooral de bekende internationale drankjes terug op de Canarische Eilanden. Natuurlijk kun je ook de alom bekende Spaanse sangria op menig plek bestellen. Wil je echt genieten van lokale dranken, kies dan voor de wijnen die op de Canarische Eilanden gemaakt worden. De basis voor veel lokale wijnen is Malvasía-druif, die prima gedijt op lavagrond. Het feit dat je in Nederland amper wijnen van o.a. Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria tegenkomt is het gevolg van de beperkte export. Het is niet zo dat de Canarische wijnen niet goed zouden zijn. Nee, integendeel zelfs. Sommige regionale wijnen scoren erg hoog bij de verschillende internationale verkiezingen van beste wijnen. Dus grijp vooral de kans om deze wijnen te proeven als je op de Canarische Eilanden bent.