La Palma

Binnen de Canarische Eilanden is La Palma een beetje vreemde eend in de bijt. Daar waar de vier populairste eilanden het vooral moet hebben van zonzoekers en strandliefhebbers, daar focust La Palma zich vooral op mensen die willen genieten van natuur, cultuur, rust en van wandelen. La Palma wordt geregeld het ‘wandeleiland van Spanje’ genoemd. Wie ooit al eens één of meerdere wandelingen door het landschap van La Palma gemaakt heeft die begrijpt waarom dat is. Voor de echte liefhebber behoort La Palma samen met Madeira tot de betere wandelbestemmingen van Europa. Dat het een groot deel van het jaar goed wandelweer is draagt daar ook zeker aan bij.

Er is natuurlijk meer te doen op La Palma. Je kunt ook gewoon genieten van prachtige rondritten over het eiland waarbij je onderweg verschillende mooie dorpen en interessante plekjes tegen zult komen. En zelfs voor de zonliefhebber heeft het eiland voldoende te bieden. Vergeet niet dat het een groot deel van het jaar ergens tussen de 20 en 27 graden Celsius is overdag. Dat is prima weer om aan het zwembad of op één van de stranden te vertoeven. Want ja, ook La Palma heeft een aantal prima stranden, hoewel dat niet bij iedereen bekend is.

La Palma

Vulkanisme

La Palma is een vulkanisch eiland. Ongeveer drie miljoen jaar geleden is La Palma, net als de andere Canarische Eilanden, door vulkanisme ontstaan. In de loop der tijd hebben verschillende uitbarstingen ervoor gezorgd dat La Palma ongeveer 6 kilometer hoog is, als je gaat meten vanaf de voet van het eiland. Die ligt op zo’n 3500 meter diepte in de Atlantische Oceaan. De piek van het eiland ligt op 2423 meter boven de zeespiegel. Roque de Los Muchachos (Rots van de jongens) is de hoogste top van de kraterrand van de Caldera de Taburiente.

Vulkanisme heeft het eiland gevormd en is daardoor een essentieel element binnen de geschiedenis van La Palma. Vulkaanuitbarstingen zijn echter geen verleden tijd. De afgelopen eeuwen hebben er meerdere vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden op La Palma. Jarenlang was het rustig onder de grond, totdat de actieve vulkanengroep Cumbra Vieja op 19 september 2021 uitbarstte. Al wekenlang waren er signalen dat er een uitbarsting aan te komen zat. Aardschokken en aardbevingen zorgden ervoor dat experts de eerste uitbarsting in 50 jaar aan zagen komen. De autoriteiten zijn daarom op tijd begonnen met het evacueren van kwetsbare inwoners en vee in het gebied dat vermoed getroffen zou worden. De seismische activiteit werd na weken beantwoord met een uitbarsting die op zondagmiddag 19 september 2021 om 15:12 uur lokale tijd begon. In de loop van de nacht waren er meerdere lavastromen op gang gekomen die zich een weg door het dunbevolkte natuurgebied begonnen te banen.

Na drie weken zijn er ongeveer duizend gebouwen verwoest door de lava, is er een gebied van ongeveer 550 tot 600 hectare bedekt met lava en is het eiland door de lavastroom in zee met ongeveer 33 hectare gegroeid.

Vakantie op La Palma

La Palma is geen grote toeristenmagneet zoals Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura. In vergelijking tot die eilanden speelt het toerisme op La Palma een bescheiden rol binnen de Canarische Eilanden. De mensen die een vakantie op La Palma vieren komen daar niet voor zon, zee, strand en vertier. Nee, het zijn vooral toeristen die actief bezig willen zijn en/of specifiek voor de ongerepte natuur naar La Palma komen. Wandelen is erg populair op La Palma. Er zijn tal van wandelroutes te volgen die zowel in lengte als in moeilijkheidsgraad kunnen variëren. Voor veel wandeltochten is een goede basisconditie wel aan te raden. De hoogteverschillen vragen om extra inspanning van het lichaam.

Je hoeft niet persé van wandelen te houden om van La Palma te genieten. Er zijn tal van toeristen die met een huurauto het eiland verkennen. De mooie dorpjes en de meeste bezienswaardigheden zijn prima met een auto te bereiken. Soms moet je een klein stukje lopen, wat minder inspannend is dan kilometerslange wandelingen maken.

Vakantie naar La Palma boeken

Er zijn een redelijk groot aantal vakantieaanbieders die vakanties naar La Palma aanbieden. Wil je een vakantie naar La Palma boeken dan kun je kiezen uit grotere touroperators, kleinschalige La Palma-specialisten of zelf je reis samenstellen. Zo kun je een vliegticket naar La Palma boeken bij bijvoorbeeld Transavia of TUI en rechtstreeks een accommodatie boeken.Meer over La Palma

Deze pagina biedt vrij beknopte informatie over het eiland La Palma. Wil je meer weten over het eiland La Palma dan kun je de volgende sites en webpagina’s bezoeken:
La Palma bezienswaardigheden top 10
La Palma informatie
beste maanden voor een zonvakantie op La Palma
winterzon op La Palma

La Palma