Informatie per eiland

Je bent je aan het oriënteren op een vakantie naar de Canarische Eilanden, maar je weet nog niet naar welk eiland je moet gaan. Wat zijn de kenmerken van de eilanden en wat zijn de verschillen tussen de verschillende bestemmingen binnen deze archipel? Dit zijn vragen die niet zomaar te beantwoorden zijn. Veel hangt af van de specifieke wensen die je als toerist hebt en de persoonlijke interesses die op jou van toepassing zijn.

Op deze pagina proberen we je te helpen bij de vraag ‘welk Canarisch Eilanden past bij mij?’ en bieden we compacte informatie per eiland, zodat je een goed en eerlijk beeld krijgt van de verschillende bestemmingen binnen de Canarische Eilanden.

Ga direct naar de informatie per eiland

Fuerteventura informatie
Gran Canaria informatie
La Palma informatie
Lanzarote informatie
Tenerife informatieGran Canaria

Gran Canaria is al jarenlang de favoriete vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen als je het hebt over de Canarische Eilanden. Hiermee loopt ons land niet helemaal in de pas met de rest van de bezoekers, want daarbij staat Tenerife op de nummer één positie als je kijkt naar het aantal toeristen dat jaarlijks verwelkomd wordt. Met bijna vijf miljoen mensen die per jaar naar Gran Canaria reizen is dit eiland binnen de archipel de nummer twee vakantiebestemming. Dat Gran Canaria het zo goed doet onder de Nederlanders komt waarschijnlijk mede omdat het aanbod van dit eiland goed aansluit bij de wensen van de gemiddelde Nederlandse toerist: goed weer, niet te duur en veel te doen binnen een vrij kleine reisafstand. Wie een hotel, appartement of vakantiewoning in het zuidelijke deel van het eiland kiest die heeft veel van de belangrijkste elementen voor een geslaagde vakantie binnen handbereik.

Lees verder over Gran Canaria

Gran Canaria

Tenerife

Kijkend naar het aantal toeristen dat naar de Canarische Eilanden reist dan is Tenerife het populairste eiland. Op jaarbasis reizen om en nabij de zes miljoen richting Tenerife om daar een vakantie te vieren. Onder Nederlanders is Tenerife overigens de nummer twee vakantiebestemming binnen de Canarische Eilanden. Het moet buureiland Gran Canaria voor zich dulden in de statistieken. Dat is eigenlijk altijd wel zo geweest.

Met een oppervlakte van 2034 vierkante meter is Tenerife ook het grootste eiland van de archipel. Er wonen ongeveer negenhonderdduizend mensen waarmee Tenerife het meeste aantal inwoners telt. Centraal op het eiland ligt de Teide. Deze berg domineert het landschap, mede omdat hij vanuit veel verschillende plekken zichtbaar is. De Teide is de hoogste berg van heel Spanje. Met een hoogte van 3718 meter overstijgt hij de bergen in de Pyreneeën en de Sierra Nevada op het Spaanse vasteland.

Lees verder over Tenerife

Tenerife

Lanzarote

Lanzarote ligt in het noordoosten van de Canarische Eilanden. Het eiland is de nummer drie bestemming van deze populaire eilandengroep, waarbij het Tenerife en Gran Canaria voor zich moet dulden. Die twee eilanden zijn qua oppervlakte een stuk groter en tellen aanzienlijk meer hotelbedden. Het vanzelfsprekende gevolg van een hogere capaciteit is dat het aantal vakantiereizen dat aangeboden wordt naar die twee eilanden ook groter is. Dat betekent niet dat Lanzarote minder interessant is. Wat ons betreft is het tegendeel zelfs waar. Lanzarote heeft een aantal dingen te bieden die je op de andere Canarische Eilanden niet of amper kunt vinden. Zo kun je in de Vuurbergen (Montañas del Fuego) nog echt kennismaken met vulkanisme en is het groene meer bij El Golfo een fraai natuurverschijnsel dat extra karakter krijgt door de ligging in een zwart strand.

Lees verder over Lanzarote

Lanzarote

Fuerteventura

Fuerteventura is kijkend naar de bezoekersaantallen de nummer vier bestemming binnen de Canarische Eilanden. Met ongeveer 2,5 miljoen toeristen per jaar is Fuerteventura nog steeds een topbestemming, maar Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote doen het nog beter. Fuerteventura ligt in het oosten van de Canarische Eilanden. Het ligt ook het dichtste bij het Afrikaanse vasteland. De kortste afstand tussen Fuerteventura en de Marokkaanse kust bedraagt ongeveer honderd kilometer. Een deel van het zand dat je binnen het landschap van Fuerteventura aantreft is via de lucht en zee uit Afrika hier terecht gekomen. Daar zijn wel miljoenen jaren overheen gegaan voordat er zoveel zand overgebracht is. Nog steeds komt er geregeld Saharazand in Fuerteventura terecht. Dat wordt aangevoerd tijdens sterke oostelijke stromingen waarbij hete lucht vermengd met zand richting de Canarische Eilanden geblazen wordt.

Fuerteventura is vooral geliefd onder strandliefhebbers en onder windsurfers. De wind en golven zorgen voor ideale omstandigheden voor surfers. Wie op zoek is naar stranden om te zwemmen en zonnebaden die kan op Fuerteventura kiezen uit vele kilometers met zandstrand.

Lees verder over Fuerteventura

Fuerteventura

La Palma

Binnen de Canarische Eilanden is La Palma een beetje vreemde eend in de bijt. Daar waar de vier populairste eilanden het vooral moet hebben van zonzoekers en strandliefhebbers, daar focust La Palma zich vooral op mensen die willen genieten van natuur, cultuur, rust en van wandelen. La Palma wordt geregeld het ‘wandeleiland van Spanje’ genoemd. Wie ooit al eens één of meerdere wandelingen door het landschap van La Palma gemaakt heeft die begrijpt waarom dat is. Voor de echte liefhebber behoort La Palma samen met Madeira tot de betere wandelbestemmingen van Europa. Dat het een groot deel van het jaar goed wandelweer is draagt daar ook zeker aan bij.

Er is natuurlijk meer te doen op La Palma. Je kunt ook gewoon genieten van prachtige rondritten over het eiland waarbij je onderweg verschillende mooie dorpen en interessante plekjes tegen zult komen. En zelfs voor de zonliefhebber heeft het eiland voldoende te bieden. Vergeet niet dat het een groot deel van het jaar ergens tussen de 20 en 27 graden Celsius is overdag. Dat is prima weer om aan het zwembad of op één van de stranden te vertoeven. Want ja, ook La Palma heeft een aantal prima stranden, hoewel dat niet bij iedereen bekend is.

Lees verder over La Palma

La Palma