Beste reistijd voor de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn eigenlijk het hele jaar door geschikt als een vakantiebestemming. Niet voor niets dat er twaalf maanden per jaar volop vliegtuigen richting Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria en de andere Canarische Eilanden vliegen om toeristen te brengen en weer op te halen. Je zou hierdoor bijna denken dat het niet zoveel uitmaakt wanneer je exact naar de Canarische Eilanden reist, maar er is wel degelijk onderscheid tussen goede, betere en beste reisperiodes voor een vakantie naar deze aangename archipel.

Het zachte klimaat van de Canarische Eilanden zorgt ervoor dat deze bestemming tot de absolute topbestemmingen binnen Europa behoort. Er zijn weinig plekken waar je gebaseerd op de weersomstandigheden gedurende het hele jaar uitstekend op vakantie kunt gaan. De beste reistijd voor de Canarische Eilanden is vooral afhankelijk van je reisdoel en welk eiland je wilt gaan bezoeken.Lente in de winter

Een misvatting over de Canarische Eilanden is dat het er altijd zomers weer is. Dat is niet zo. In het winterseizoen is het vaker lenteachtig dan zomers. Een uitzondering zijn de zuidelijke delen van Tenerife en Gran Canaria. Daar kan het tijdens het winterzonseizoen geregeld zomers warm worden. Gemiddeld liggen de maximumtemperaturen op de Canarische Eilanden in de winter tussen de 15 en 22 graden. Dus eerder lente dan zomer. Wat deze reisbestemming tijdens het winterseizoen zo geliefd maakt, is dat het vooral warmer is dan op het Europese continent. Eigenlijk mag je de Canarische Eilanden vooral zien als een ‘ontsnap aan de winter’-bestemming.

Aangenaam zomers weer in de zomer

Een zomerseizoen kun je globaal in twee soorten onderscheiden: warm en droog of warm en nat. Op de Canarische Eilanden is er gelukkig sprake van warme, droge en zonnige zomers. De kans op regen is tijdens de zomervakantie vrij klein. Onbewolkte of lichtbewolkte luchten worden vaker gezien dan bewolkte hemels. Dit in combinatie met maximumtemperaturen die gemiddeld tussen de 25 en 30 graden uitkomen zorgt voor heerlijk weer in het zomerseizoen. Soms komen er periodes voor waarin het een stuk warmer wordt. Op het moment dat een ‘calima’ warme lucht vanuit de Sahara aanvoert kan de temperatuur richting de 40 graden gaan. Gelukkig zijn dit soort temperaturen geen dagelijkse kost op de Canarische Eilanden.

Beste reistijd voor Tenerife

Tenerife is klimatologisch gezien misschien wel het meest aangename eiland van de Canarische Eilanden. Het gaan in dit geval wel vooral om het zuiden van Tenerife. Dat is het drogere en zonnigere deel van het eiland. Aan de noordzijde is er vooral in het winterseizoen meer kans op bewolking, koelere dagen en neerslag.

De periode mei tot en met oktober is de beste reistijd als je echt voor een strandvakantie naar Tenerife reist. Voor actieve vakanties op Tenerife zouden we eerder de periode oktober tot en met juni aanraden. Op die manier ontwijk je de hoogste temperaturen op het eiland. Wil je vooral voor de cultuur en bezienswaardigheden naar Tenerife op vakantie gaan dan kun je dat eigenlijk het hele jaar door doen. De beste reistijd is in dat geval van april tot en met november.

> het klimaat van Tenerife
> beste reistijd voor Tenerife

Beste reistijd voor Tenerife

Beste reistijd voor Gran Canaria

Het klimaat op Gran Canaria is vergelijkbaar met dat van Tenerife. Dat betekent ook dat het goede weer vooral aan de zuidkant van Gran Canaria gezocht moet worden. Gelukkig is dat het deel waar pakweg 90% van de hotelbedden op het eiland te vinden zijn. De redelijk beschutte ligging van de zuidelijke badplaatsen zorgt ervoor dat het bijna altijd redelijk goed tot zeer goed weer is.

Net als voor Tenerife geldt dat op Gran Canaria de beste reistijd voor een zonvakantie van mei tot en met oktober is. Zeker aan de zuidkant is het dan prima vertoeven. Daar heb je dan bijna gegarandeerd zonnig weer bij zomerse temperaturen die vaak bij maxima van ongeveer 25 tot 30 graden uitkomen. Het winterseizoen is iets koeler, maar vaak nog prima om in de zon te zonnebaden en in verwarmde zwembaden te zwemmen. De zee is met een gemiddelde zeewatertemperatuur van 19 tot 21 graden in de winter ook nog wel te doen. Dat is vergelijkbaar met de Noordzee in de zomer.

> het klimaat van Gran Canaria
> beste reistijd voor Gran Canaria

Beste reistijd voor Lanzarote

Het eiland Lanzarote is wat vlakker dan Tenerife en Gran Canaria. Daardoor zijn de contrasten in temperatuur en weerbeeld wat minder groot op Lanzarote. Het is vooral de wind die bepalend is voor het weer. Hoe meer je je in de wind bevindt, des te lager de gevoelstemperatuur uit komt. Uit de wind kan het door de zon juist wat warmer aanvoelen dan het daadwerkelijk is. In de zomer komt de wind vrijwel continu uit noordelijke richtingen. In het winterseizoen zie je dat de wind meer uit het oosten komt. De zuidelijke en westelijke windrichtingen komen in het winterseizoen ook voor.

De allerbeste reistijd voor een strandvakantie op Lanzarote is van juni tot en met september. Oktober is vaak ook nog prima. Vanaf november tot en met maart/april ga je vooral bezienswaardigheden, terrasjes en lekker actief bezig zijn naar Lanzarote. Het weer is dan over het algemeen prima. Voor het strand en het zwembad is beschut tegen de wind in de zon liggen een must. Anders kan het om te zwemmen of zonnebaden net iets te koel aanvoelen op Lanzarote.

> het klimaat van Lanzarote
> beste reistijd voor Lanzarote

Beste reistijd voor Lanzarote

Beste reistijd voor Fuerteventura

De naam van het eiland Fuerteventura betekent letterlijk ‘harde wind’. Als je beseft dat de gemiddelde windsnelheid op Fuerteventura varieert van 19 tot 28 kilometer per uur en dat deze wind door het grotendeels onbegroeide landschap vrij spel heeft op het eiland, dan begrijp je waar zo’n naam vandaan kan komen. Op veel plekken op Fuerteventura is de wind voelbaar aanwezig. In de zomermaanden juni, juli en augustus waait het het hardst op Fuerteventura. De wind kom dan vrijwel altijd uit noordelijke richtingen.

Voor wie van windsurfen of kitesurfen houdt is die wind geweldig. Er zijn tal van plekken rond het eiland waar je kunt surfen. De meesten doen dat aan de oostkust van Fuerteventura of aan de stranden van het schiereiland Jandia in het zuiden. Vanwege de heftigere golven worden de noordkust en de westelijke kant vooral gebruikt door ervaren durfals. Voor alle vormen van surfen kun je het hele jaar naar Fuerteventura reizen. In de winterperiode moet je je wat meer focussen op de badplaatsen in het zuiden, omdat de wind dan vanuit alle kanten kan komen.

De periode juni tot en met september is de beste reistijd voor wie een strandvakantie op Fuerteventura wil vieren. Dit is de warmste periode van het jaar. Oktober is vaak ook prima, maar zorgt wel voor wat meer kans op bewolking of een dag met regen. Vanaf december tot en met maart/april maakt het best veel uit waar je zit. De temperaturen zijn op beschutte plekken op Fuerteventura dan prima. Maar als je ergens in de wind zit dan kan het frisser aanvoelen.

> het klimaat van Fuerteventura
> beste reistijd voor Fuerteventura

Beste reistijd voor Fuerteventura

Beste reistijd voor La Palma

Het eiland La Palma wordt vooral bezocht door mensen die willen genieten van de natuur, cultuur en mooie dorpjes. Als echte strandbestemming is La Palma minder in trek. Laten we duidelijk zijn: op La Palma is het prima vertoeven aan het zwembad of op de stranden. Om de een of andere redenen trekken strandliefhebbers eerder naar de vier hierboven beschreven eilanden dan naar La Palma. Op La Palma vind je vooral kleinschalige landelijk gelegen accommodaties in plaats van grote strandresorts. Dat zal zeker hierin bijdragen.

Wie vooral wil gaan wandelen, mooie plekjes wil bezoeken of actief bezig wil zijn op La Palma, die vermijd bij voorkeur de warmere periode. Het warme seizoen is juist voor de liefhebbers van een zonvakantie de beste reistijd voor een vakantie op La Palma. Dat is vanaf pakweg mei tot en met september. De resterende maanden zijn op hun beurt uitstekend om La Palma te gaan ontdekken. Dan is het vrijwel altijd prima weer zonder dat het al te warm wordt.

> het klimaat van La Palma
> beste reistijd voor La Palma