Handig om te weten

Ga je op vakantie naar de Canarische Eilanden en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor de Canarische Eilanden. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er uitstekende reisgidsen voor de Canarische Eilanden verkrijgbaar. Ook zijn er prima sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden over de individuele eilanden van de Islas Canarias.

Activiteiten en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je tours en activiteiten op de Canarische Eilanden bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op de Canarische Eilanden.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Granada
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours op de Canarische Eilanden via Tiqets

activiteiten en tours op de Canarische Eilanden via GetYourGuide

Alarmnummer

Het alarmnummer op de Canarische Eilanden is 112. Omdat de Canarische Eilanden tot Europa behoren, geldt hoer hetzelfde noodnummers als bij ons. Houd er rekening mee dat hulpinstanties op sommige locaties meer tijd nodig kunnen hebben om er te komen. Sommige plekken liggen wat meer afgelegen en zijn lastiger te bereiken. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst.

Coronaregels en reisadvies

Op vakantie naar de Canarische Eilanden? Er kunnen nog inreisregels gelden of coronamaatregelen van kracht zijn. Hoe zit het met mensen die gevaccineerd zijn? Heb je een negatieve coronatest nodig? Gelden er lokaal beperken waar je rekening mee moet houden? Reisorganisatie TUI heeft deze informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor de Canarische Eilanden

Douane

De Canarische Eilanden hebben een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie wat betreft accijnzen en belastingen. Wat betreft de invoer in Nederland vanuit Canarische Eilanden gelden daarom dezelfde bepalingen als voor invoer vanuit een land buiten Europa. Dat betekent maximaal 1 liter sterke drank of 4 liter wijn en maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren. Houd er rekening mee dat er ook wat betreft de invoer van andere goederen een grens is in waarde.

Drinkwater

Het drinken van leidingwater brengt geen directe gezondheidsrisico’s met zich mee. Veel westerse toeristen verkiezen mineraalwater uit flessen vanwege de bijsmaak die aan het leidingwater zit. Op plekken waar leidingwater niet veilig is om te drinken staat dit vaak duidelijk aangegeven.

geen drinkwater

Feestdagen

De Canarische Eilanden kennen een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar over de eilanden tegen.  Voor het jaarlijkse carnavalsfeest (in februari of maart) moet je vooral op Tenerife zijn. Vooral in de plaatsen Santa Cruz, Puerto de la Cruz en Los Cristianos wordt het carnaval vrij uitgebreid gevierd.

Overzicht van feestdagen op de Canarische Eilanden:

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
30 mei – Día de Canarias
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Día de la Hispanidad
1 november – Allerheiligen
6 december – Día de la Constitución
8 december – Onbevlekte Ontvangenis
25 december – Eerste Kerstdag
variabel – Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

Fooien

Het geven van fooien is niet verplicht in de horeca op de Canarische Eilanden. Bedieningsgeld zit inbegrepen in de prijzen. Natuurlijk wordt een fooi wel op prijs gesteld. Zeker als je erg tevreden bent over de bediening is een fooi een mooie manier om dat te uiten. De hoogte van de fooi is naar wat jij het waard vindt. Probeer wel om lullig kleine fooien te vermijden, zoals 39,80 euro afronden naar vier tientjes. Voor kamermeisjes laat je per dag één tot twee euro achter. De beste manier om ervoor te zorgen dat ze weet dat het voor haar is, is door het op het badkamermeubel te leggen. Kruiers geef je één tot twee euro per koffer/tas en bij taxichauffeurs rond je af naar boven.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

Geld wisselen is niet nodig als naar de Canarische Eilanden reist. Sinds de invoering van de euro op 1-1-2002 kent Spanje geen peseta en wij in Nederland geen gulden meer. Je betaalt op de Canarische Eilanden net als bij ons met de euro. Dat kan zowel contant, met de pinpas als met de creditcard. Vanwege de vrij hoge commissie die de ontvangende partij betaald bij een creditcardbetaling, ziet men liever dat dit betaalmiddel niet teveel gebruikt wordt. Mogelijk dat je een kleine toeslag moet betalen als je een laag bedrag met je creditcard wilt betalen.

Geld opnemen bij een geldautomaat is uitstekend mogelijk op de Canarische Eilanden. Let erop of het Maestro-logo aanwezig is. Dat is vrijwel altijd het geval. De geldautomaten bij de banken zijn meestal commissievrij. Bij de losse commerciële geldautomaten kan er een vaste servicetoeslag berekend worden. Als dat zo is, dan moet dat tijdens de transactie aangegeven worden en je dient het te accepteren om verder te kunnen gaan. In toeristenoorden zijn er meestal voldoende geldautomaten te vinden. In de kleine dorpjes achteraf kan dat wat lastiger zijn.

Internet & wifi

Online gaan tijdens een vakantie is tegenwoordig bijna net zo vanzelfsprekend als eten en drinken. Sinds het internet via je mobiele abonnement overal in de Europese Unie net zo goedkoop of duur is als in Nederland, zie je het gebruik van mobiel internet op de Canarische Eilanden flink toenemen. je kunt je internetbundel daar bijna net zo gebruiken als wanneer je in Nederland zou zijn. Let wel op: sommige providers hanteren een limiet van een x-aantal gigabyte voor internet in de EU. Check dit even voor je naar de Canarische Eilanden vertrekt.

Natuurlijk kun je op voldoende plekken terecht voor gratis internet via wi-fi. Denk aan hotels, restaurants, bars en soms ook winkels. Daarnaast zijn er plaatsen waar gratis openbare wifi aangeboden wordt. Op sommige stranden is er bijvoorbeeld gratis wifi beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat internetten via wifi een stuk onveiliger kan zijn dan via het mobiele netwerk.

Kleding

Wat pak je in als je naar de Canarische Eilanden op vakantie gaat? Als toerist kun je er gewoon lekker casual bijlopen. Gezien het klimaat is comfortabele zomerkleding het beste. Neem in ieder geval ook een vest of trui mee. Deze kun je ‘s avonds nodig hebben als het afkoelt na zonsondergang. Overdag kun je in de bergen ook wat warmere kleding gebruiken, zeker gedurende de wintermaanden. Laagjes zijn altijd handig om voor uiteenlopende omstandigheden gekleed te zijn.

Badkleding draag je op het strand of aan het zwembad. Niet in de straten, in de horeca en in winkels. De strandhoreca uitgezonderd, natuurlijk. Niet iedere toerist schijnt zich er helemaal van bewust te zijn dat badkleding geen normale kleding is. Probeer hier wel rekening mee te houden. Ook al ziet je lijf er zo mooi afgetraind uit, je hoeft dit niet te showen in de supermarkt.

Overweeg om wandelschoenen mee te nemen als je van plan bent om te gaan wandelen op de Canarische Eilanden. Of neem in ieder geval iets van sneakers mee voor als je de natuur in wilt gaan. De ruige ondergrond heeft al menig voet verwond. Met name slippers of flipflops zorgt amper voor bescherming van je voeten.

Kleding

Pedicure voor je vakantie

Heb je voor vertrek naar de Canarische Eilanden al last van droge voeten? Overweeg dan om voor je reis nog even een bezoek te brengen aan de pedicure. Goed verzorgde voeten zijn beter bestand tegen de droge, warme en stoffige omstandigheden op de Canarische Eilanden. Met name voeten waar al kloven inzitten zijn erg gevoelig voor extra uitdroging. Zwart lavazand kan ervoor zorgen dat je zelfs met lastig schoon te maken zwarte voetzolen en hielen komt te zitten.

Reisdocumenten

Je hebt een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig vanuit Nederland (of een ander EU-land) naar de Canarische Eilanden te reizen. Ieder persoon moet zijn eigen reisdocument bij zich hebben. Een visum is niet nodig als je een EU-paspoort bezit of een verblijfsvergunning voor de Europese Unie hebt. Let erop dat je identiteitsbewijs ook nog geldig is op het moment dat je terugvliegt.

Taal

De officiële taal op de Canarische Eilanden is Spaans. Wie Spaans spreekt die zal zich overal uitstekend kunnen redden. In het toerisme en in de horeca kun je je met Engels ook uitstekend redden. Misschien dat je een keer een uitzondering meemaakt waarbij iemand de Engelse taal niet machtig is. Zodra je je tussen de locals gaat begeven is er een kans dat je mensen tegenkomt die geen woord Engels spreken. Dan zul je je in het Spaans moeten zien te redden.

Telefonie

Op alle Canarische Eilanden kun je via het mobiele netwerk telefoneren. Omdat je je hier in de Europese Unie bevindt, zijn de tarieven gelijk als wanneer je binnen Nederland met je lokale mobiele abonnement zou bellen. Je kunt je belbundel gewoon gebruiken op de Canarische Eilanden. De dekking van het mobiele netwerk zal wel minder zijn dan je in Nederland gewend bent. In steden en toeristenplaatsen is de dekking goed. Zodra je je in dunbevolkte gebieden begeeft dan kan het een ander verhaal worden. In afgelegen (natuur)gebieden is er soms helemaal geen dekking.

Telefonie

Tijdsverschil

Op de Canarische Eilanden is het altijd één uur vroeger dan in Nederland. Omdat de zomertijdregeling op de Canarische Eilanden hetzelfde is als in Nederland geldt dit zowel tijdens de winter als tijdens de zomer.

Je ziet het uur tijdsverschil trouwens ook terug in de tijden die vermeld staan op vliegtickets of boekingsbevestigingen van de vluchten. Omdat alle tijden daarop in lokale tijden weergegeven zijn lijkt het net alsof de heenreis een stuk korter duurt dan de terugvlucht.

Veiligheid

De Canarische Eilanden zijn vrij veilige eilanden. Wie de criminaliteitscijfers bekijkt die kan niet anders concluderen dan dat je als toerist hier veilig kunt verblijven. Natuurlijk komen verschillende facetten van kleine criminaliteit ook hier voor. Pas daarom altijd op je spullen. Laat geen mobiele telefoons, geld, bankpassen of andere waardevolle dingen onbeheerd achter op het strand of bij het zwembad. Zorg ervoor dat je zakkenrollers geen makkelijke kansen biedt. Als je accommodatie een kluis heeft waar je je waardevolle spullen in op kunt bergen: gebruik hem!

Als je het over veiligheid of dus juist over gevaren hebt dan moet je op de Canarische Eilanden misschien eerder denken aan de natuur. Bijvoorbeeld de zon. De zonkracht is op de eilanden hoger dan in Nederland. Verbranding van de huid ligt al snel op de loer. Zelfs bij enigszins betrokken luchten kan de zon nog gemeen fel zijn.